Het hoofdthema van haar schilderijen is kwetsbaarheid. Daarom schildert ze naakten. Die bevinden zich in een kale ruimte en ze zijn zo groot dat ze het hele doek vullen. Ze zijn de gevangenen van de hen toegewezen ruimte, en van hun lijf en lot. Door deze compositie en het formaat van haar doeken roepen de figuren bij de kijker heftige emoties op. Die worden nog versterkt door de onverbloemdheid en kundigheid waarmee details van het menselijk lichaam zijn vastgelegd.

Het uitgangspunt van Karthaus is emoties schilderen. Haar figuren krijgen dankzij het penseel van de schilder eindelijk de kans hun diepste gevoelens uit te schreeuwen.

Karthaus’ naakten doen in niets denken aan het geïdealiseerde naakt van reclame, mode en porno. Ze zijn niet jong, slank en volmaakt. Ze laten de schoonheid van oudere lichamen zien, van het door de tijd getekende lijf.

Bij de keuze van haar onderwerpen laat Daisy Karthaus zich inspireren door de kunstgeschiedenis, haar visie op actuele thema’s en haar eigen biografie. Ze speelt bewust met iconen uit de schilderkunst, zoals bij het schilderij: l’Origine de la merde. Dit werk is een duidelijke verwijzing naar Courbets l’Origine du monde. Een knipoog naar de klassieke schilderkunst is ook het tweeluik Adam en Eva.